Kratke analize


Kratke analize

Poslovanje gostinskih podjetij do leta 2024

V kratki analizi proučimo poslovanje gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v gostinstvu v obdobju 2008–2024, z največjim poudarkom na analizi poslovanja med ter po epidemiji. Analiziramo statistične podatke iz bilanc stanja in izkaza poslovnega izida gospodarskih družb, ki ustvarijo od 80 % do 85 % dodane vrednosti gostinske dejavnosti, ter samostojnih podjetnikov, ki ustvarijo od 15 % do 20 % dodane vrednosti v gostinstvu. Podatki za vsako od analiziranih let vključujejo poslovne subjekte, ki so v tistem letu dejansko poslovali. Vse kategorije primerjamo v tekočih cenah, veliko primerjav predstavimo tudi grafično.

Poslovanje gostinskih podjetij je v letih 2020–2022 na eni strani močno zaznamovala epidemija covida-19 s strogimi ukrepi za omejitev širjenja okužb in obsežnimi omejitvami poslovanja, na drugi strani pa vladni ukrepi za spopadanje z epidemijo in njenimi posledicami za prebivalstvo ter gospodarstvo. Zaradi zaprtja obratov in omejitev pri poslovanju so gostinske družbe v letu 2020 poslovno leto zaključile z visoko neto čisto izgubo. Poslovanje se je ob ponovno večjem trošenju prebivalstva po prvem valu epidemije in podpori različnih vladnih ukrepov naslednje leto že izboljšalo, neto čisti dobiček pa je še precej zaostajal za letom 2019. Po odpravi še zadnjih omejitev poslovanja sredi februarja 2022 se je poslovanje gostinskih družb v tem letu ter nadalje v letih 2023 in 2024 izboljševalo. Po epidemiji so se tuji turisti postopoma vračali v Slovenijo, tako da je število njihovih prenočitev leta 2023 preseglo raven iz leta 2019, lani pa se je še povečalo. Število prenočitev domačih gostov pa se je po občutni rasti v letih 2020 in 2021 v naslednjih treh letih umirilo na podobno raven kot pred epidemijo. Neto čisti dobiček se je do leta 2024 močneje okrepil in bil glede na leto 2019 (nominalno) več kot za 60 % večji, kar je bilo izrazitejše povečanje kot v povprečju vseh gospodarskih družb. Svoje poslovanje so do leta 2023 izboljšale družbe obeh oddelkov. Večjo rast so dosegli v strežbi pijač in hrane, kjer se je neto čisti dobiček v letu 2023 glede na 2019 več kot podvojil, leta 2024 pa se je zaradi slabšega finančnega poslovanja zmanjšal za dobro desetino. Občutneje, za več kot petino, pa so neto čisti dobiček v letu 2024 še povečale družbe gostinskih nastanitvenih storitev. Te so povečale tudi gospodarnost poslovanja in donosnost sredstev ter prihodkov, gospodarnost in donosnost sredstev pa sta bili najvišji od leta 2008. V zadnjih letih so precej bolje poslovali tudi gostinski samostojni podjetniki. Njihova neto dodana vrednost se je leta 2024 še okrepila, tako da je bil njihov delež v dodani vrednosti vseh samostojnih podjetnikov najvišji v celotnem obdobju.