Kratke analize


Kratke analize

Poslovanje gostinskih podjetij do leta 2023

V kratki analizi predstavljamo poslovanje gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v gostinstvu v obdobju 2008–2023, pri čemer je glavni poudarek na analizi poslovanja med in po epidemiji. Analiziramo statistične podatke iz bilanc stanja in izkaza poslovnega izida gospodarskih družb, ki ustvarijo od 80 % do 85 % dodane vrednosti gostinske dejavnosti, in samostojnih podjetnikov, ki ustvarijo od 15 % do 20 % dodane vrednosti gostinske dejavnosti. Podatki za vsako od analiziranih let vključujejo poslovne subjekte, ki so v tistem letu dejansko poslovali. Vse kategorije primerjamo v tekočih cenah, veliko primerjav predstavimo tudi grafično.

Poslovanje gostinskih podjetij je v letih 2020–2022 močno zaznamovala epidemija s strogimi ukrepi za omejitev širjenja okužb in obsežnimi omejitvami poslovanja, predvsem kontaktnih storitev, na eni ter vladnimi ukrepi za spopadanje z epidemijo in njenimi posledicami za prebivalstvo ter gospodarstvo na drugi strani. Zaradi zaprtja obratov in omejitev pri poslovanju so gostinske družbe v letu 2020 poslovno leto zaključile z visoko neto čisto izgubo. Poslovanje se je ob vnovičnem povečanju trošenja prebivalstva po prvem valu epidemije in podpori različnih vladnih ukrepov naslednje leto že izboljšalo, neto čisti dobiček pa je še precej zaostajal za letom 2019. Po odpravi še zadnjih omejitev poslovanja sredi februarja 2022 se je poslovanje gostinskih družb v letih 2022 in 2023 še izboljšalo. Povečalo se je število prenočitev tujih turistov, ki je leta 2023 preseglo raven iz leta 2019. Število prenočitev domačih gostov pa se je po občutni rasti v letih 2020 in 2021 v naslednjih dveh letih umirilo in bilo podobno kot pred epidemijo. Neto čisti dobiček se je do leta 2023 močneje okrepil in bil glede na leto 2019 (nominalno) več kot za polovico večji, kar je bilo precej izrazitejše povečanje kot v povprečju vseh gospodarskih družb. Precej boljše kot v letu 2019 so poslovale družbe obeh oddelkov, so pa večjo rast dosegli v strežbi pijač in hrane, kjer se je neto čisti dobiček v letu 2023 glede na leto 2019 več kot podvojil. Družbe obeh oddelkov so povečale tudi gospodarnost poslovanja in donosnost sredstev ter prihodkov. V zadnjih dveh letih so precej bolje poslovali tudi gostinski samostojni podjetniki. Njihova neto dodana vrednost (brez upoštevanja subvencij) je leta 2022 prvič presegla vrednost iz leta 2019, v letu 2023 pa se je še povečala.