Novice


Novice

Poslabšanje bonitetnih ocen Slovenije posledica nadaljnjega zaostrovanja domačih finančnih razmer

Moody's Investors Service in Standards & Poor's Ratings Services sta danes znižali bonitetno oceno Slovenije − Moody's za tri stopnje, na »Baa2«, S&P pa za eno stopnjo, na »A«. Obe instituciji v svoji analizi ohranjata »negative outlook« oz. opozarjata na možnost nadaljnjega poslabšanja bonitetne ocene v prihodnjih mesecih. Z UMAR so sporočili, da je poslabšanje ocen predvsem posledica nadaljnjega zaostrovanja finančnih razmer v Sloveniji.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj današnje poslabšanje bonitetnih ocen Slovenije povezujejo z razmerami v mednarodnem in domačem okolju. Napovedi glede gospodarske rasti v evrskem območju so se namreč v zadnjih mesecih nekoliko poslabšale, dodatno so se zaostrile tudi razmere na finančnih trgih, predvsem za države, ki so se znašle v gospodarskih težavah.
Poleg tega so se v zadnjem mesecu poslabšali kratkoročni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji: upadli so izvoz in uvoz, industrijska proizvodnja in vrednost opravljenih del v gradbeništvu. Hkrati cena zadolževanja države in bank v tujini ostaja visoka.

Glede na »negativne obete«, ki sta jih izrazili obe bonitetni agenciji, pa na UMAR pojasnjujejo, da bo njihova uresničitev odvisna od nadaljnjih ukrepov, ki bodo sprejeti jeseni, predvsem od zaključka fiskalnega leta, uspešnosti dokapitalizacije bančnega sistema in drugih ukrepov, ki bi prispevali k obuditvi gospodarske aktivnosti.

Moody's, ki je danes znižal bonitetno oceno Slovenije za tri stopnje, namreč kot glavni razlog navaja podkapitaliziranost slovenskega bančnega sistema, k temu pa dodaja še dva razloga, in sicer višjo ceno zadolževanja države oziroma omejenost dostopa do tujih trgov ter poslabšane obete glede gospodarske rasti v Sloveniji.

S&P pa na prvem mestu navaja »politično polarizacijo« v državi, ki otežuje vpeljavo načrtovanih strukturnih reform in po njihovem mnenju povzroča težave pri financiranju bank in države v tujini. Omenjajo tudi nadaljevanje slabih gospodarskih razmer v Evropi, ki vpliva na naše gospodarske kazalce.
Ob tem obe agenciji ohranjata »negative outlook« oziroma opozarjata na verjetnost, da se bo bonitetna ocena Slovenije v naslednjih mesecih še poslabšala, če ne bodo narejeni odločnejši koraki za odpravo težav v finančnem sektorju in dosežen napredek glede strukturnih reform. Poleg tega bo ocena odvisna tudi od poslabšanja gospodarskih obetov in dodatno oteženega dostopa do virov financiranja na tujih trgih.

Tabela: Spremembe bonitetnih ocen izbranih članic evrskega območja