Novice


Novice

Po strmem padcu ob koncu lanskega leta so se v prvem četrtletju letos ključni gospodarski kazalniki ohranili na podobni ravni

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so izdali aprilsko številko Ekonomskega ogledala, kjer ugotavljajo, da se je vrednost izvoza blaga in obsega industrijske proizvodnje po strmem padcu ob koncu lanskega leta v prvem četrtletju letos ohranjala na podobni ravni. V evrskem območju so vidni nekateri znaki stabilizacije razmer, vendar na nizki ravni.

Mednarodni denarni sklad in Evropska komisija sta objavila pričakovano poslabšane napovedi gospodarske rasti, po katerih se bo  BDP v evrskem območju letos skrčil za 4,0 %. »Nekateri znaki začetka stabilizacije so sicer že vidni, saj je marca prišlo do manjših padcev kazalnikov gospodarske aktivnosti v naših glavnih trgovinskih partnericah kot v zadnjih mesecih lani, nekateri kazalniki razpoloženja so se celo izboljšali. Še vedno pa obstajajo precejšnja tveganja, da bo kriza globlja, in sicer predvsem v primeru, če do sedaj sprejeti obsežni ukrepi ekonomskih politik za blažitev krize ne bi bili učinkoviti,« je povedal Boštjan Vasle, direktor Urada.

V Sloveniji se je po strmem padcu izvoza blaga in obsega industrijske proizvodnje ob koncu lanskega leta njuna vrednost v prvih treh mesecih letos ohranjala na podobni ravni. Zaradi negativnih gibanj ob koncu lanskega leta je bila v prvem četrtletju vrednost izvoza blaga na medletni ravni nižja za 22,9 %, industrijska proizvodnja predelovalnih dejavnosti pa za 19,8 %. Podobno velja tudi za gibanje vrednosti opravljenih gradbenih del v gradbeništvu in realnega prihodka v trgovini na drobno.

Na trgu dela so se je nadaljevalo zmanjševanje števila delovno aktivnih, ki je bilo februarja prvič po koncu leta 2003 tudi medletno nižje; število registriranih brezposelnih se je do konca aprila povečalo na 82.832 oseb. »Glede na januar se je skupno število zaposlenih februarja zmanjšalo za 3.514 oseb, od tega 80 % v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu,« je poudaril Vasle. Povprečna nominalna bruto plača se je februarja tretji mesec zapored znižala (za 2,4 %), tokrat tudi v javnem sektorju. Skupna medletna rast plač pa se je tako upočasnila na 4,2 %.

Marca se je nadaljevalo umirjanje kreditne aktivnosti. Neto tokovi kreditov so bili negativni predvsem zaradi odplačevanja kreditov države, neto zadolževanje podjetij in NFI pa je bilo na najnižji ravni po letu 2005. Vloge prebivalstva so po štirih mesecih krepitve stagnirale. Promet na Ljubljanski borzi je bil v prvem četrtletju na najnižji ravni od leta 2005, odkar so razpoložljivi podatki, osrednji indeks pa je aprila po dveh mesecih padanja zabeležil skromno rast.

Povezava na celotno Ekonomsko ogledalo