Novice


Novice

Ob umirjanju cen nafte se inflacija v Sloveniji znižuje hitreje kot v celotnem evrskem območju

Cene življenjskih potrebščin so bile avgusta v povprečju nižje za 0,6 %, medletna inflacija se je tako drugi mesec zapored znižala in znaša 6,0 %. Ob umirjanju cen nafte na svetovnem trgu je hitrejše umirjanje inflacije v Sloveniji v primerjavi s povprečjem evrskega območja (kjer je inflacija avgusta znašala 3,8 %) pričakovano.

Po danes objavljenih podatkih Statističnega urada RS so se cene življenjskih potrebščin avgusta letos v povprečju znižale, in sicer za 0,6 %. Posledično je bila drugi mesec zapored nižja tudi medletna inflacija, ki znaša 6,0 %. Po naraščanju v zadnjih mesecih se je avgusta nekoliko znižala tudi medletna inflacija v celotnem evrskem območju, ki je po prvi oceni Eurostata znašala 3,8 %

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so ob teh podatkih pojasnili, da so imele največji prispevek k avgustovskemu znižanju cen nižje cene tekočih goriv, ki so prispevale  0,6 odstotne točke. Vpliv gibanja cen nafte na svetovnih trgih na inflacijo je namreč v Sloveniji za približno 60 % močnejši kot v povprečju evrskega območja. »Vpliv deluje v obe smeri, kar pomeni, da se je znižanje cen nafte na svetovnih trgih z okoli 150 USD/sodček na približno 120 USD/sodček odrazilo na močnejšem umirjanju inflacije v Sloveniji v primerjavi s celotnim evrskim območjem,« je pojasnil Boštjan Vasle, direktor urada. Kljub umirjanju medletna inflacija ostaja višja od pričakovane v začetku leta, predvsem zaradi višjih cen hrane in energentov v letošnjem letu. Poleg cen tekočih goriv so avgustovsko deflacijo zaznamovala za ta čas običajna sezonska gibanja, predvsem nižje cene zelenjave in sadja ter višje cene počitnic.