Novice


Novice

Medletna inflacija v Sloveniji ostaja višja kot v evrskem območju, januarsko znižanje cen pa predvsem posledica močnih sezonskih dejavnikov

Po danes objavljenih podatkih Statističnega urada RS so se cene življenjskih potrebščin januarja znižale za 0,8 %, medletna inflacija pa je bila 1,5-odstotna. V evrskem območju se je medletna inflacija januarja po prvi oceni Eurostata povišala za 0,1 odstotne točke in znašala 1,0 %.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so ob teh podatkih pojasnili, da je bilo januarsko znižanje cen pričakovano v delu, ki je bilo zaznamovano s sezonskimi dejavniki, in pri nekaterih cenah, ki jih posredno regulira vlada. Cene plina in daljinske energije za ogrevanje se namreč oblikujejo s pomočjo modelov, ki upoštevajo gibanje cen nafte v preteklih četrtletjih, ko so te cene še naraščale. »Poleg pričakovanih vplivov energentov in sezonskih dejavnikov, ki so ključno vplivali na mesečno spremembo cen v januarju, se je nadaljevala tudi rasti cen komunalnih storitev,« je pojasnil Boštjan Vasle, direktor urada.