Novice


Novice

Komentar podatka o gospodarski rasti v 2017: Najvišja gospodarska rast v desetletju

Visoka gospodarska rast se je proti koncu leta pospešila in bila v letu 2017 najvišja v zadnjem desetletju. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj ob tem ugotavljamo, da je tudi lani izstopala visoka rast izvoza. To povezujemo s pospešeno rastjo tujega povpraševanja, ugodno strukturo izvoza in izboljšano konkurenčnostjo podjetij. H gospodarski rasti sta pomembno prispevala tudi večja zasebna potrošnja in oživljene investicije. Nadaljuje se visoka rast zaposlenosti, vse več podjetij pa poroča o pomanjkanju usposobljene delovne sile. Rast plač se je konec leta sicer nekoliko povišala, a ostaja zmerna. Današnje podatke bomo na uradu upoštevali pri pripravi Pomladanske napovedi gospodarskih gibanj 2018, ki jo bomo predstavili sredi marca.

Slovenija je po rasti BDP ponovno opazno presegla povprečje evrskega območja (2,5 % v 2017 ) in s tem nadalje zmanjšala v času krize poglobljeno vrzel.

K povečanju BDP v 2017 je ponovno največ prispeval izvoz, kar pripisujemo hitrejši gospodarski rasti v mednarodnem okolju in tudi izboljšanju konkurenčnega položaja slovenskih podjetij v predhodnih letih, ugodni strukturi slovenskega izvoza in povečanju vpetosti podjetij v globalne verige vrednosti. K rasti blagovnega izvoza je največ prispeval okrepljen izvoz motornih vozil, ki so mu sledili izvoz električnih in drugih naprav, farmacevtskih proizvodov, kovin ter kemičnih izdelkov. To je, skupaj z rastjo domače potrošnje, prispevalo k visoki rasti proizvodnje v predelovalnih dejavnostih. K rasti izvoza storitev so lani največ prispevale transportne storitve in potovanja.

Rast zasebne potrošnje v 2017 sta podpirala nadaljevanje ugodnih gibanj na trgu dela ter krepitev optimizma med potrošniki. Visoka rast zaposlenosti se je nadaljevala tudi v zadnjem četrtletju. Pozitivna so tudi kratkoročna pričakovanja podjetij glede prihodnjega zaposlovanja, čeprav jih vse več poroča o pomanjkanju usposobljene delovne sile. Rast povprečne plače se je v zadnjem četrtletju nekoliko okrepila, vendar ostaja nižja kot v predkriznem obdobju.

Visoka rast obsega investicij v osnovna sredstva v 2017 je bila povezana z rastjo nepremičninskega trga in nadaljevanjem rasti investicij v opremo in stroje. Zaradi močnega upada v začetnih kriznih letih pa obseg investicij ostaja razmeroma nizek.