Novice


Novice

Izrazit padec gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju

V Sloveniji smo v drugem četrtletju zabeležili največji padec gospodarske aktivnosti po letu 2009, ki je tudi med največjimi v evrskem območju. Ključni razlog za to na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj pripisujejo močnemu upadu domačega povpraševanja, kjer smo zabeležili nadaljnje krčenje investicij, po stagnaciji v prvem četrtletju pa sta se znižali tudi zasebna in državna potrošnja. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da se je po prvič po dveh letih rasti skrčil tudi izvoz.

Po prvih podatkih Statističnega urada je bil bruto domači proizvod v drugem četrtletju letošnjega leta za 3,2 % nižji kot v enakem obdobju lani. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so ob tem med ključnimi razlogi izpostavili upad domačega povpraševanja. Padec potrošnje gospodinjstev (-3,0 %) je bil predvsem posledica zaostrenih razmer na trgu dela, občutnega poslabšanja razpoloženja potrošnikov in upada trošenja trajnih dobrin. Predvsem zaradi vladnih ukrepov za racionalizacijo odhodkov se je zmanjšala tudi potrošnja države (-2,0%). H krčenju investicij v osnovna sredstva (-8,9 %) je poleg nadaljnjega upada gradbenih investicij prispeval tudi padec investicij v opremo in stroje. Ob takšnem upadu domače potrošnje se je občutno poglobil medletni padec uvoza (-5,4 %).

»Na uradu kot zakrbljujočega ocenjujemo tudi podatek o padcu izvoza (-0,5 %), ki je bil do sedaj glavni dejavnik sicer šibkega gospodarskega okrevanja. Ob upočasnitvi gospodarske aktivnosti v glavnih trgovinskih partnericah je bil namreč izvoz prvič po dveh letih nižji,« je poudaril Boštjan Vasle, direktor Umarja. Po lanskem kopičenju zalog pa je v drugem četrtletju prišlo do občutnega zmanjšanja prispevka spremembe teh k skupni rasti (-2,9 o. t.).

Gospodarska aktivnost se je v drugem četrtletju zmanjšala tudi v celotnem evrskem območju (-0,2 % desezonirano), padec v Sloveniji (-1,0 %) pa je bil po razpoložljivih podatkih za 22 držav med najvišjimi. Tako ostajamo v skupini držav članic EU, kjer se je gospodarska aktivnost med krizo najbolj zmanjšala.

Slika: Sprememba gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju letos