Novice


Novice

Gospodarska rast v prvi polovici leta relativno visoka, izvoz in investicije ostajata ključna dejavnika

Po danes objavljenih podatkih Statističnega urada RS je gospodarska rast v drugem četrtletju letošnjega leta znašala 5,5 % in se tako ohranila na relativno visoki ravni prvega četrtletja. V primerjavi s preteklim letom, ko je bila gospodarska rast po revidiranih podatkih SURS 6,8-odstotna (po prejšnjih podatkih 6,1 %), je tako prišlo do pričakovane umiritve na razmeroma visoki ravni.

Maja Bednaš, namestnica direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, je ob tem povedala, da »je bila struktura rasti z razvojnega vidika še naprej ugodna.« Najpomembnejša dejavnika rasti sta ostala izvozna in investicijska aktivnost. Rast končne domače potrošnje, ki je bila že v prvem četrtletju zmerna, se je v drugem četrtletju še upočasnila. Rast izvoza pa se je v drugem četrtletju nekoliko okrepila, podobno pa tudi rast dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih, kjer je bila pospešitev predvsem posledica vpliva letošnje drugačne razporeditve velikonočnih praznikov kot lani. Podatki o rasti predelovalnih dejavnostih in celotnega bruto domačega proizvoda, prilagojeni številu delovnih dni, pa za drugo četrtletje že nakazujejo pričakovano postopno upočasnitev. Rast investicij v osnovna sredstva se je v primerjavi s prvim četrtletjem umirila s 16,9 % na 9 %. Upočasnitev je bila prisotna v vseh segmentih investicij, najizraziteje na področju nestanovanjske gradnje, ki je lani sicer naraščala najhitreje. To je vplivalo tudi na nižjo rast dodane vrednosti v gradbeništvu, ki pa ostaja najhitreje rastoča dejavnost. Med storitvenimi dejavnostmi še naprej hitreje rastejo tržne kot javne storitve, izjema je le gostinstvo, kjer je bil v drugem četrtletju zabeležen rahel upad dodane vrednosti.

Na uradu sicer v teh dneh pripravljajo jesensko napoved gospodarskih gibanj, ki jo bodo predstavili ob koncu meseca. Na podlagi nekaterih kratkoročnih kazalcev, ki se poslabšujejo, in ob upočasnitvi gospodarske rasti v najpomembnejših trgovinskih partnericah EU ocenjujejo, da bo gospodarska rast v drugi polovici leta nižja. Maja Bednaš je še dodala, da »upočasnitev letošnje gospodarske rasti v veliki meri sledi pomladanski napovedi, kjer smo pričakovali, da bo gospodarska rast v letošnjem letu približno tretjino nižja od lanskoletne.«