Novice


Novice

Gospodarska rast se je v zadnjem četrtletju lani pričakovano umirila, kljub temu pa je bila v letu 2007 najvišja po osamosvojitvi

Po podatkih SURS je bila gospodarska rast v lanskem zadnjem četrtletju 4,7-odstotna, skupaj v letu 2007 pa 6,1-odstotna. Najvišja gospodarska rast po osamosvojitvi je bila rezultat visoke domače investicijske aktivnosti, spodbujala pa so jo tudi ugodna konjunkturna gibanja v svetu, saj je k rasti največ prispeval prav visok izvoz. Oboje potrjuje, da je bila rast ugodna tudi z razvojnega vidika.

Podatki o gospodarski rasti ob koncu lanskega leta so skladni s pričakovanji Urada za makroekonomske analize in razvoj, ki smo jih oblikovali že na osnovi razpoložljivih tekočih podatkov v zadnjih mesecih. »Gospodarska rast se je v zadnjem četrtletju pričakovano umirila, v celem letu 2007 pa se je ohranila na najvišji ravni doslej,« je povedal Boštjan Vasle, direktor urada. UMAR je za lansko leto sicer napovedal 5,8-odstotno gospodarsko rast.

Rast aktivnosti se je upočasnila predvsem na področjih, ki so v preteklih treh četrtletjih beležila najvišje stopnje rasti. »Kljub upočasnitvi pa se stopnje rasti investicij in izvoza, prav tako tudi predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, prometa in trgovine ohranjajo na razmeroma visokih ravneh, ki še vedno presegajo dolgoletna povprečja,« je pojasnila namestnica direktorja Maja Bednaš. Podatki SURS tudi kažejo, da je v drugi polovici leta, izraziteje v tretjem četrtletju, prišlo do okrepitve rasti zasebne potrošnje, višja je bila tudi rast državne potrošnje, pri čemer pa obe na letni ostajata zmerni in nižji kot v preteklih letih. Na trgu dela pa v zadnjem četrtletju še ni prišlo do umirjanja rasti zaposlenosti - ta je bila kar 3-odstotna - saj upočasnitev gospodarske aktivnosti navadno vpliva na tokove zaposlovanja z določenim časovnim zamikom.

Umiritev gospodarske rasti v zadnjem četrtletju in postopno ohlajanje svetovne konjunkture nakazujejo, da bo v letu 2008 gospodarska rast v Sloveniji nižja kot lani, kar smo predvideli že v jesenski napovedi. Kot je še pojasnila Maja Bednaš, »ob tem struktura rasti v preteklem letu, ki je v veliki meri temeljila na rasti izvozno usmerjenih dejavnosti, povečanju proizvodnih zmogljivosti ter gradbenih investicijah, kaže na povečanje gospodarskega potenciala, kar odpira možnost, da bo tudi letošnja gospodarska rast kljub umiritvi še vedno nad dolgoletnim povprečjem.« Urad bo pomladansko napoved gospodarskih gibanj pripravil in predstavil javnosti predvidoma v začetku aprila.