Grafi tedna


Grafi tedna

Grafi tedna od 22. do 26. aprila 2024: gospodarska klima, prihodek v trgovini in povprečna bruto plača na zaposlenega

Vrednost kazalnika gospodarske klime se je aprila v primerjavi z marcem povečala v vseh dejavnostih, z izjemo gradbeništva; zaupanje v gospodarstvu je bilo najvišje v zadnjih trinajstih mesecih.  Realni prihodek večine trgovskih panog se je februarja nadalje okrepil, v vseh panogah pa je bil medletno večji. Povprečna bruto plača je bila februarja medletno realno višja za 3,4 %, kar je ob podobni inflaciji in višji lanski osnovi nekoliko manjša rast kot prejšnji mesec. V zasebnem sektorju je bila realno višja za 3,9 %, v javnem sektorju pa za 2,4 %.
 

Vrednost kazalnika gospodarske klime se je aprila na mesečni ravni povečala, tudi medletno je bila višja. V primerjavi z marcem se je zaupanje povečalo v vseh dejavnostih, z izjemo gradbeništva. V primerjavi z lanskim aprilom je bilo skupno zaupanje malenkost višje, po posameznih segmentih pa je bilo višje v predelovalnih dejavnostih, v trgovini na drobno in pri potrošnikih, nekoliko nižje v storitvenih dejavnostih, precej pa v gradbeništvu. Zaupanje v gospodarstvu je bilo najvišje v zadnjih trinajstih mesecih, a še vedno pod dolgoletnim povprečjem. Nad njim pa je bilo v storitvenih dejavnostih, trgovini na drobno in gradbeništvu.

Realni prihodek večine trgovskih panog se je februarja nadalje okrepil in bil tudi medletno večji. Po rasti v zadnjem lanskem četrtletju sta se nadalje okrepili prodaji v trgovini na drobno z neživili, ki je bila medletno večja za 4 %, in trgovini na debelo, ki je bila medletno večja prvič po lanskem januarju (za 7 %). Medletno večja je ostala prodaja v trgovini na drobno z živili, pijačami in tobačnimi izdelki (za 4 %), ki se po skromni rasti v lanski drugi polovici leta v zadnjih mesecih ohranja na doseženi ravni. Prodaja v trgovini z motornimi vozili se je po lanskih visokih rasteh februarja zmanjšala, a ostala medletno precej večja (za 11 %). Po predhodnih podatkih SURS je bila prodaja tudi marca medletno večja v trgovini z motornimi vozili in trgovini na drobno z živili, v trgovini z neživili pa je bila manjša.

Medletna realna rast povprečne bruto plače je bila februarja (3,4 %) nekoliko nižja kot januarja. Ob podobni inflaciji je bila to predvsem posledica  visoke lanske osnove zaradi višjega dviga minimalne plače v začetku lanskega leta kot letos. V zasebnem sektorju je bila povprečna bruto plača februarja letos medletno realno višja za 3,9 %. Najvišja je bila v gradbeništvu in prometu ter skladiščenju. V javnem sektorju je bila realna rast 2,4-odstotna. Nominalna medletna rast povprečne bruto plače je bila (6,9 %) nekoliko nižja kot v prejšnjih mesecih. V zasebnem sektorju je bila 7,4-odstotna, v javnem pa 5,9-odstotna.